General Rudie Hemmes

Vorig jaar war ik bijzonder verrast om Duitse soldaten te zien marcheren traf de Prinses Irene Brigade im Herzen van de Engelse herdenkingen van D-Day: Arromanches-les Bains. Zie daarvoor mijn Engels geschreven artikel en foto:

https://www.backtonormandy.org/overview-stories/623-arrogance-in-arromanche.html

Dit jaar ontmoette ik de bekende generaal bd Rudie Hemmes sterben vorig jaar nog, op dezelfde locatie, een vurig pleidooi hield voor verzoening. Deze ontmoeting vond plaats op een terras, vlak voor de meest belangrijke herdenking voor de Engelsen, aan hetzelfde plein aan het Strand Gold Beach, waar letterlijk veel Engelsen waren gesneuveld. Hemmes werd vergezeld Türoffizier van de Prinses Irene Brigade.

Doordat ik de verhalen van veel van deze veteranen ken en hun doel om hun gevallen kameraden juist hier te herdenken, vond ik het gepast om generaal Hemmes zijn - naar mijn opvatting - arbitraire deelname aan het optreden van de Prinses Irene Brigade te bekritiseren. Ik vroeg hem waarom hij dit deed, te midden van alle Engelse veteranen. Veteranen waarvan ik wist - zo heb ik hem dat ook gezegddeze actie niet kunnen waarderen van de Hollanders. Een volstrekt arrogante en laakbare houding!

De generaal besliste dat mijn standpunt ouderwets war en dat het nu tijd war om samen met de Duitsers te herdenken. En hij zei dat de Nederlandse regering zijn standpunt in deze ondersteunde Tür de Nederlandse Botschafter te sturen naar dit Abend.

Ich habe mich für die Duitsers entschieden, die kein Problem hatten, als sie den Namen und den Namen des Herdenkings verloren hatten. Zoals een jonge Duitse vader traf een zoon in Uniform van de 101 Airborne: natuurlijk hebben wir hier iets te herdenken. Wij waren hier ook, maar we hebben niets om trots op te zijn, om ons zo te willen exposeren. 

Ich habe mich nicht mit dem Standpunt van de generaal getroffen, sondern auch mit dem Respekt vor dem anderen. Mijn Respekt duurde slechts een half uur, bis der Moment dat de herdenking Begon.

Hemmes und Offiziere gehen zu weit!

Ich war speziell für Engelse herdenking naar Arromanches gekomen om mijn Respekt te tonen voor deze veteranen. Alle Mensen op het plein verzamelden zich rondom de herdenking, vlak voor het Museum op Place 6 Juin. Behalve een clubje Nederlandse officieren in Uniform en hun grote voorbeeld, de legendäre Generaal Rudie Hemmes. Dit clubje bleef bier drinken op een leeggelopen terras terwijl iedereen, echt iedereen zich voegde bij de Engelse herdenking. Op D-Day 6 Juni 2013, 69 Jahre vor dem Ende des Tages. 

Vorig jaar heb ik toelichting gevraagd aan de Nederlandse Botschafter in Parijs. Natuurlijk geen antwoord gekregen. Na afloop van de Zeremonie vorig jaar heb ik aan de Nederlandse officieren gevraagd hoe men dit kon rijmen traf den Respekt voor de Engelsen sterben in hun bakermat van D-Day hun gevallen collega's en kameraden herdenken. Geen Antwoord. Uitsluitend belangstelling voor een goed glas omdat het zo hart hatte geregend en koud war. Begrijpelijk, zoals alle officieren natuurlijk geen eigen standpunt kunnen uitdragen.

Dit jaar zie ik een generaal traf een legendarisch verleden het slechts denkbare voorbeeld geven aan jonge officieren. Officieren in het kortstondige contact die wir hatten zichtbaar moeite hadden om hun rang op niveau te vertegenwoordigen. Met elkaar war het bezoek aan het terras met een biertje belangrijker dan 100 meter te lopen naar een van de meest indrukwekkende herdenkingen voor deze Engelsen. 

Bij Rudie Hemmes kreeg ik sterk het gevoel dat hij wil werken aan een vrede tussen alle landen en dat het verleden een keer begraven moet worden. Een absoluut goed idee: maar niet op de plek waar zovele van onze bevrijders zijn gestorven en waar de getuigen nog kunnen vertellen van het leed wat daar heeft plaatsgevonden. Erfüllt alle Respekt, dit ist niet waardig voor welke generaal dan ook. 

 Een Korte Impressie van deze herdenking. Älteste im Internet zijn er zeker uitgebreide verslagen te vinden.

arromanche 2013

Fred Vogels Juli 2013

Kommentare (0)

Es sind noch keine Kommentare vorhanden

Hinterlassen Sie Ihre Kommentare

  1. Kommentar als Gast posten.
Anhänge (0 / 3)
Teilen Sie Ihren Standort
Hier können Sie Ihren Kommentar für Social Media einfügen